Telefon: +36-30/904-1720

A spárgából finom ételek készíthetőek, mely nem hízlal, mégis tele van energiával és a szervezetünk számára hasznos nyomelemekkel.

Tápértéke:
Tartalmaz kalciumot, foszfort, vasat, nátriumot, káliumot, A vitamint, niacint, fólik savat és C vitamint. Nyomelemekben is gazdag. Fogyasztása hatással van számos belső elválasztású mirigyre, így az agyalapi mirigyre, a mellékvesékre a pajzs- és a tobormirigyre. Jótékony hatással van továbbá a szívműködésre, a májra, a hasnyálmirigyre, a lépre, a tüdőre és a bőrre.

Gyógyhatása:
Lúgos tartalma miatt fogyasztása ajánlatos mindenki számára, mert helyreállítja a vér sav-lúg egyensúlyát. Ezt a tulajdonságát az asparagine nevű lúgnak köszönheti, amiből nagy mennyiséget tartalmaz. Megfőzve azonban sokat veszít értékéből.

Vesetisztító:
Amint említettem, az elsődleges és legjelentősebb gyógyhatást a vesékre fejt ki. Igen erős hatású, ezért elég belőle egyszerre csupán fél dl-t fogyasztani, főleg más zöldségféle keretében. Nemcsak a veseműködésre hat, de vízhajtónak is használják. 

Reumatikus fájdalmak, köszvény:
Csökkentheti, de folyamatos használata meg is szüntetheti a reumatikus fájdalmakat, valamint a köszvényt. Mint tudjuk a túlzott húsfogyasztás következtében a húsban lévő húgykősav kicsapódik és lerakódik a szervezet csuklóiban az izomzatban és állandóan vagy időszakosan ingerli környezetét. Különösen idős korban nem is szükséges sok húst fogyasztani, hogy megjelenjenek ezek a fájdalmak. Az amúgy is nehezen emészthető állati fehérje próbára teszi a fiatal szervezetet is. Fontos, hogy gyakran fogyasszunk zöldséget, gyümölcsöt, mert többé-kevésbé minden zöldségféle elősegíti a szervezet tisztítási folyamatát, a fájdalom csökkentését.

Vesegyulladás:
Ha a vesében hosszú időn át folyamatos a húgysavkő lerakódás, krónikus vesegyulladás léphet föl. Ezt számos tünet előzi meg. Ha nem figyelünk oda a lerakódás folytatódik, eldugulhatnak a vese finom csatornái és gyulladásba jön a vese. A kísérő tünet pedig a test különböző részeiben, így a végtagokban felhalmozódó folyadék, amit a vese nem tud kibocsátani a szervezetből. 
A folyadék megrekedés enyhébb formája mindannyiunk számára szembetűnő, naponta pillantunk a tükörbe. Ha a szemünk alatt huzamosabb ideje puffadó táskák vannak, az a veseműködés csökkenésének a jele. Ha erre odafigyelünk, és azonnal intézkedünk, megelőzhetjük a súlyosabb következményeket.
Naponta háromszor fél dl spárgalé hatásos lehet, ne feledjük, hogy a spárgalé erős szer, keverjük más lével. Magától értetődik, hogy ilyen esetekben jobban kell táplálkozásunkra és a folyadék-fogyasztásra is ügyelnünk. Naponta legalább két liter folyadékot kell fogyasztanunk.

Pattanásos bőr: 
A pattanásos bőr legtöbbször a tizenévesekhez kötődik. Ez a kor, amikor amúgy is megbomlik a szervezet rendje. Ehhez társul a túlzott vacak étel és a cola fogyasztása, melyek sok cukrot, zsírt, finomlisztet tartalmaz, a vér savassá válik, ami nemcsak a bőr minőségére és állapotára hat, de az egész szervezetre. A spárgalé a vér lúgosítását szolgálja, a vértisztítás következtében a bőr is megtisztul.

Egyéb bőr-probléma:
Szinte minden bőrproblémát így az ekcémát is a vér elsavasodása okozza. Ez eredhet lelki gondokból is, de lehet gyér táplálkozás következménye is, amikor a vér nem jut elegendő, az élethez szükséges anyagokhoz. A stressz, túlzott kávé-fogyasztás szintén a vér savasodását idézi elő.
A bőrünk a legnagyobb szervünk, mely a káros anyagok kirekesztésére szolgál. Nemcsak kirekeszt, de rajta keresztül be is hatolnak káros anyagok. Gondoljunk arra, mi mindent kenünk fel és fújunk rá. Mindez próbára teszi bőrünket, mérgezi testünket. A vér semlegesítésével többet között a spárga-lével gyógyíthatjuk ezeket a rendellenességeket.

Elkészítési mód:
A legértékesebbek a friss hajtások. A megmosott spárgát centrifugázzuk ki. Négy-öt sípból kapunk egy fél csészényit. Említettem már, hogy igen erős hatású, ezért hígítsuk fel (asparagine savat tartalmaz). Használata a szervezetre hatékony és alapos. Igyekezzünk olyan zöldségfélét választani hozzá, mely hasonló tulajdonságokkal rendelkezik mint a spárga, hatásos lehet uborkával, paradicsommal, zellerrel, vagy egyéb kevés cukrot tartalmazó zöldséglével keverni.
Használjuk bátran, mert ezzel tudjuk semlegesíteni azt a sok savas terméket, ami az üdítő, kávé, édesség, a fehérje és a keményítő fogyasztása következtében jut a vérünkbe.

Ajánlataink

Elérhetőségek

  • Gyömbér Péter
  • +36-30/904-1720
  • +36-30/556-2889
  • info@gyomber-tanya.hu
  • 6783 Ásotthalom VII. körzet 1028.