Telefon: +36-30/904-1720

A spárga évelő növény, a sípok a harmadik évtől szedhetők. A halványított spárgáé akkor, amikor eléri a bakhát felső szintjét, a zöldspárgáé pedig még zárt pikkelylevelekkel. Hazánkban a spárga szezonja április közepén kezdődik és ált. június közepén fejeződik be. A legnagyobb tömegű síphozam május közepén van, majd fokozatosan csökken. A sípokat naponta szedjük. 
 

A bakhátat ott bontjuk, ahol a síp a talaj felszínét megrepeszti és a sípfej kezd kibújni. A szedéshez kiszúrót használunk. 
 

A zöld spárgánál ezek a kiszúrók nem használhatóak, célszerűbb itt késsel dolgozni, a talaj felszíne alatt 2-3 mélyen kézzel kikaparjuk, majd késsel kivágni a spárgát.




A spárgasípok feldolgozása mosásból, osztályozásból, a fölösleges részek levágásából és hűtésből ál. A mosott sípokat méretre vágjuk és vastagság szerint a következőképp osztályozzuk: 

 

Megnevezés
Átmérő
Hosszúság
Fehér Extra
22-26 mm
20-22 cm
Fehér Solo I.
16-22 mm
17-22 cm
Fehér Solo II.
12-16 mm
17-22 cm
Fehér leves
10-12 mm
17-22 cm
Lila Extra
22-26 mm
20-22 cm
Lila I.
16-22 mm
17-22 cm
Lila II.
12-16 mm
17-22 cm
Zöld Extra
22-26 mm
17-22 cm
Zöld Solo I.
16-22 mm
17-22 cm
Zöld Solo II.
12-16 cm
17-22 cm

 

A spárgát átmenetileg 2 Celsius fokon tároljuk.
 

 




 









 
 
 
 
 
 

 

Ajánlataink

Elérhetőségek

  • Gyömbér Péter
  • +36-30/904-1720
  • +36-30/556-2889
  • info@gyomber-tanya.hu
  • 6783 Ásotthalom VII. körzet 1028.